Light, lines and simplicity define the outcome of the BMW (South Africa) Pty Ltd. Head Office refurbishment. Originally designed by Hans Hallen, this architecturally iconic building has been modernised to reflect BMW’s corporate identity (defined in the NEUE ARBEITSWELTEN – new working environment), and to embrace South African energy efficiency and sustainability principles to achieve a GREENSTAR 5 as built rating. Minimum intervention to the outer façade of this circular building ensured retaining its elegant, modern, dark brick appeal only seen from the adjacent highway. In stark contrast, the inner façade was stripped and extended into the newly landscaped courtyard; increasing visual connections with said courtyard, efficiency of the circulation space, transmission of natural light via a fully glazed façade, as well as increasing comfort levels in the interior spaces. The transparency of this facade and the seamless indoor-outdoor flow was made possible by the dynamic use of solar tracking louvres. Optimisation of the building envelope and the notion of transparency are further complimented by the design of an adaptive interior space, enabled by a number of carefully orchestrated interventions.

Light,lines and simplicity define the outcome of the BMW (South Africa) Pty ltd. Head Office refurbishment

Ease of ingress and egress and principles of universal access were applied to facilitate movement through the building by people with physical impairment. Meeting rooms and the service cores were relocated around the existing central reception, opening up the opportunity for pause areas on the office floor plates which align with contemporary space planning models. In addition, a wall of water penetrates a portion of the glass façade, creating a spatial dialogue between the office floors and the multipurpose, communal space - flanked by the barista bar and staff restaurant.

With green principles being implemented to the building and its facade, it was imperative that thermal comfort and energy efficiency be addressed in order to achieve an holistic solution to the office environment. As such, the building underwent a complete reinvention of its lighting and ventilation solutions which required a satellite Energy Centre, which accommodated the backup energy systems. The other significant area of renovation required the removal of the old slate to be replaced by the contemporary aesthetic of Zinc sheeting. The slate was reused in feature walls in the landscaping to the South of the building. The BMW (South Africa) Pty Ltd. Head Office is an example of BMW’s world renowned brand image of design, passion, technology, innovation and their attention to the finest detail.

Developer BMW (South Africa)
Area 10000sqm
Completed 2012
Project Manager Metrum Project Management
Quantity Surveyor BWR
Structural Engineer Mott McDonald PDNA
Mechanical Engineer Spoormaker & Partners
Electrical Engineer Quad Africa Consulting
Wet Services Izazi Consulting Engineers
Landscape Architect African Environmental Design
  • 2014 - GBCSA 4 Green Star SA Office V1 Design
  • 2014 - GBCSA 5 Green Star SA Office V1 As-Built
  • 2015 - GIFA Award of Merit
  • 2015 - SAPOA Winner Refurbishment Category
  • 2016 - South African Institute of Architects Corobrik Award Commendation
  • 2016 - AfriSam - SAIA Awards Shortlist                                                               2016 - Precast Concrete Solutions - Special Commendation